Recept: Angelas Julkulor

Dessa kulor är så kanon goda att dom måste testas, dessutom är dom lätta att göra. Så om ni som jag har panik i julstöket och vill bjuda på nåt gott som tilltugg till kaffet så passar dessa helt perfekta.
här kommer min variant av "Mozart kulor"

Angelas Julkulor

200 gram mandelmassa
150 gram mörkchoklad 70 %
150 gram nougat
3 kapsyler glögg

Blanda samman glöggen i mandelmassan
Dela nougaten i lagom stora bitar
Ta lite mandelmassa och lägg en bit nougat i mitten. rulla sedan små kulor så att nogaten blir omsluten av mandelmassan. 
Smält sedan chokladen och doppa kulorna
låt dom sedan torka på bakplåtspapper. 
NJUT!

Tips: Det går att ta bort glöggen helt! jag brukar köra hälften med glögg och hälften utan! satsa
på en riktigt bra mörkchoklad. Jag köper oftast Lindt den som är just för bakning.


Recept: saffransbullar lussebullar, pepparkaksdeg och olika sorters knäck!

Ja efter att ha haft kaos med både dator och internet så blir det ett väldigt sent inlägg om julens goda recept.
Men äntligen kommer dom :-)
Recept Lusse bullar saffrans bullar pepparkakor knäck mandelknäck chokladknäck och saffrans knäck


Saftiga Saffrans bullar och Lusse bullar!

5 dl mjölk
1 g saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10
100 g smör
16-17 dl vetemjöl special
1 ägg
russin, pärlsocker eller mandel till garnering.

alt, till goda saffrans bullar behöver ni även ca 150 gram mandelmassa.

Värm mjölk och saffran till till fingervarmt (inte mer än 37 grader.) Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt sedan rumstempurerat smör och lite vetemjöl i taget, Knåda degen väl. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Knåda degen lätt med lite mjöl på bordet.
Dela sedan degen i lagom bitar och forma sedan dina bullar, antingen gör man vanliga lusse bullar, eller så kavlar man ut degen, och har på lite smör och riven mandelmassa. Rulla sedan degen och skär den i små bitar precis så som man gör med kanelbullar. eller så gör man remsor som man snurrar till "snäckor"
Låt dem sedan jäsa igen i 30 min.  
Sätt ugnen på 200 grader. 
Pensla sedan med ägg och dekorera med russin/pärlsocker eller mandelflarn grädda i 13-15 minuter.


Tips: Rumstempurera smöret och smält det inte, det gör bullarna saftigare. var även snål med mjöl. degen ska vara kladdig (inte för kladdig), torr deg= torra bullar!


Pepparkakor

200 gram smör
1,5 dl sirap 
3 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
0,5 msk nejlikor malda
12 dl mjöl

smält smör och rör ner socker samt sirap, låt det sedan svalna. Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan ner i resten av blandningen, Häll i det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. knåda degen slät. Låt den sedan stå och vila i kylen över natten!
knåda degen igen och ha i mer mjöl om det behövs.
Sen är det bara till att kavla degen och göra alla fina figurer och annat skoj.
Lägg dom dom sedan på bakplåts papper, grädda på 200 grader i 5-7 min. men håll ett öga på pepparkakorna för dom bränns fort!


Knäck

Grund recept

2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk smör

Blanda alla ingredienser i en tjock bottnad kastrull. välj en större kastrull så minskar risken att det kockar över.
blada samman och låt det kocka ihop. rör då och då i kastrullen. när den väl kockar så pass att den "reser" sig, sänk då värmen men det ska hela tiden kocka.
knäcken är klar när man kan göra en hård kula av smeten. det gör man genom att hälla lite i ett glas med kallt vatten och sedan se om man kan forma en kula.
eller så mäter man med en termometer och smeten ska uppnå 122 grader, då är den klar.

Övriga smaker, tillsätt:

Saffrans knäck: en fpk saffran 0,5 gram
mandel: hacka 1 dl mandel utan skal
choklad: 2 msk choklad


 


RSS 2.0