Vinnare

I förmiddags avgjordes tävlingen med hjälp av en kär vän,
Stort Grattis till Anna som vann tävlingen!

I morgon hoppas jag på att kunna bjuda på lite nya härliga recept då det har vart en början på allt julbak som ska göras. Mer kommer!



Tävla och vinn en överraskningslåda med godsaker

Äntligen blir det dax för lite tävling även här hos lilla mig!
Det blir en låda med smått och gott samt lite annat kul, som jag själv ordnar och självklart kommer jag ta allergier tillhänsyn!
För att vara med och delta ska ni ha kopierat bilden här nedan och länka hit från er blogg. Kommenterat detta inlägg och länka till ert inlägg, samt berätta hur ni hittade hit, detta ska ske innan den 27e November! utlottningen sker den 28 November (1a advent).
Ni som inte har en blogg, kommentera här och lämna er mailadress så hör jag av mig med hur ni kan vara med och delta!

Lycka till!




Tips: Testa smaksatt grädde helt gratis

Jag är inte direkt emot att rekomendera saker! tvärt om, jag älskar att rekomendera grejer, men det jag vill understryka är att det finns inget direkt rätt eller fel. om man är van vid att använda en viss sort av nånting så... fortsätt med det! bakning ska vara lätt och kul, inte jobbigt och svårt. man finner lätt saker man gillar och trivs med.

MEN

så kommer det sällsynta tillfällen när det kommer saker som faktiskt kan underlätta, dom dett t.ex


Hur underbart är inte detta?! jag har verkligen saknat det, bara att vispa upp och sen spackla sina tårtor så får dom en härlig smak med. dock så hade jag gärna sett att dom släppte en med vitchoklad, för den är jobbigast att få till ;-)

Jag fick idag mail om att jag kunde få testa dessa helt gratis, vilket jag såklart gärna gör. Även ni kan testa dom om ni vill, klicka in här så har ni chans att vara med!
http://smartsontestpilot.se/arla-smaksatt-vispgradde/bli-testpilot/


Recept: Bröllopstårta med hallon lime mousse och chokladganache

Och så blev det dax för bröllopstårta! Det är så otroligt kul att få äran att få vara med och bidra med en av dom viktigaste sakerna på ett bröllop. Inget bröllop utan en fantastiskt tårta!

Denna är gjord i SP och flowerpaste, ljusa bottnar(anslag), med hallon-lime mousse och chokladganache.
Dekorerad med quiltmönster med sömmar, samt ett pärlband pudrat med pärlemodust.
Totalt gjordes det 7 tårtor, men observera att recepten är beräknade till en tårta! lätta recept och alla älskade den! dom flesta ville ha med sig mig hem ;-) Det ska vara kul att baka inte svårt!








Recept


Anslag (tårtbotten)

3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

vispa äggen, tillsätt  sockret och vispa det tills det blir poröst blanda vetemjöl och bakpulvet, häll sedan ner det i ägg blandningen och vispa till en jämn smet. smörj en form med smör och sockra eller häll i ströbröd. grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 min.

Tips: vill man ha en hög och mer fluffig botten kan man ha i fler ägg. (upp till dubbelt med ägg). ju längre man vispar äggen har oxå stor betydelse så vispa dom gärna länge!

Hallon-Lime mousse

300 gram hallon (frysta eller färska) 
2 dl vispgrädde
2 blad gelantin
1 dl florsocker
1 Lime (både skal och saft)

Värm upp  hallonen och mosa dom i kastrullen, passera dom sedan genom en finmaskig sil så man slipper få med bitar.  blötlägg gelantinet, ta lite av hallon moset (låt resten stå svalt) värm upp det tillsammans med gelantinet tills det smälter, rör sedan ner det i det kalla hallonmoset tillsammans med florsockret och lime juicen samt rivet skal av limen. vispa upp grädden hårt och rör ner hallon-jordgubbs blandningen i grädden, låt stå svalt i minst 40 min. bäst är dock att låta den stå över natten. men täck över den om den ska stå över natten.

Tips: Det går bra att byta ut hallonen mot annat bär om man vill! eller kombinera flera olika bär.

Chokladganache

100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
4 dl grädde

Värm chokladen med 2 dl av grädden, rör hela tiden och det får absolut inte koka så ha den på låg värme.
när chokladen är helt smält tillsätt då resten av grädden och låt det smälta samman.
låt den sedan stå svalt i minst 1 timma men den blir bättre och lättare att ha att göra med om den får stå över natten. Vispa sedan upp till en fast fluffig creme.



Recept: 4 sorters Saftiga bullar (kanel, mandelmassa, blåbär och choklad)

Bullar, jag älskar att baka bullar! det är lätt, och det blir många godsaker att ha i frysen som man lätt kan tina om man får besök!

Här kommer 4 recept på olika bullar men på samma deg! perfekt om man vill köra olika men inte har ork att sätta olika degar!



Grundrecept (ca 40 bullar) 

5 dl mjölk
50 gram jäst (den röda för söta degar)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk mald kardemumma
ca 16 dl mjöl
1125 gram smör (rumstempurerat)
1 st ägg
pärlsocker eller mandel till topping


värm mjölken till fingervarmt (ca 37 grader) Smula jästen i en bakbunke, Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet,  Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. tillsätt mer mjöl om det behövs spar annars resten till utbakningen. Täck medbakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

Knåda degen igen, och dela sedan på den i 4a bitar.
Kavla den tunnt och ha i valfri fyllning (se nedan)

sen kan man antingen rulla ihop den till en rulle och skär sedan i ca 2 cm stora skivor, lägg i bullformar.
eller så viker man degen på mitten, dela i remsor, vrid varje remsa och vik ihop som en knut och lägg dom på bakplåtspapper.
låt dom sedan jäsa igen i 30 min under en handduk.
Pensla sedan med uppvispat ägg (ha i en skvätt vatten)
ha på pärlsocker eller mandel
grädda sedan på 250 grader i 8-10 min.


Tips, man kan använda torrjäst och det går även bra att använda blå jäst! kolla vad som finns i din butik. här brukar man få ta lite vad som finns! är inte en självklarhet att jäst finns i min lilla lokala butik!
jag brukar alltid sätta på ugnen en stund innan så att när jag har gjort klart bullarna och dom ska jäsa igen så kan jag sätta in plåtarna med bullarna på jäsning i underskåpet! då blir dom alltid perfekta och fint jästa.
tänk på att en deg som ska jäsas vill ha värme, så ställ bunken vid spisen, inte vid ett fönster!

Fyllningar:

Saftiga kanelbullar

 130 gram smör (rumstempurerat)
 2 dl socker
 3 msk mald kanel

Blanda samman alla ingredienser och bred sedan ut på degen.
eller så kan man använda sig av flytande smör, då kan man hälla smör direkt på den utkavlade degen och pensla ut smöret jämnt. strö sedan på socker och kanel

Saftiga mandelmassa bullar

130 gram smör (flytande eller rumstempurerat)
150 gram mandelmassa

häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, riv sedan mandelmassa uppe på degen.
då mandelmassa gärna "klumpar sig" är det bäst att göra det direkt över degen.

Saftiga blåbärsbullar

100 gram smör (rumstempurerat eller flytande)
200 gram blåbär (fäska eller frysta)

häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, strö sedan på blåbären.
gör man blåbärsbullar är det lättare att rulla degen och göra runda bullar! gör man med frysta så blir det kladdigt! tänk på att använda nåt under så blåbärsfärgen inte fäster på bord eller liknande. använd bullformar!

Saftiga chokladbullar

100 gram smör
1/2 dl kakao
100 gram choklad

häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, strö på kako. ha på choklad knappar är lättast annars hacka chokladen innan du häller på den!


Tips, jag testar mig fram, man kan oxå kombinera alla dessa. jag brukar t.ex använda mig av mandelmassa när jag gör blåbärsbullar. men då minskar jag ingredienserna lite. jag har även haft mandelmassa i chokladbullarna och även kanel i både blåbärs bullarna och chokladbullarna!
var inte rädda för att testa olika varianter!

Recept: Tårta med citronfromage och apelsinkrokant fluff och "socker citrus"

Strax innan bröllopet och bröllopstårtan skulle göras fyllde en fröken i familjen år. Och vi bestämde att jag skulle testa designen på tårtan som bruden ville ha bröllops tårtan. Så detta var "prototypen" ;-) jag lyckades dock övertyga bruden om en annan design sen på deras tårta och den kommer upp på bloggen snart!

I frökens tårta så gjorde jag en snabb variant då detta komms på kvällen innan, så det blev köpebottnar!
Tårtan är täckt med MMF och dekorerad med MMF och tyg blommor. spacklad med grädde

Marshmallow Fondant (MMF) 

200g marshmallows
2msk vatten
ca 2 msk olja
500g florsocker

Smörj en skål med olja
Dela Marshmallowsen i mindre bitar. Mickra dom med två msk vatten tills de smält.
Smörj en större bunke med olja,  sikta ner florsockret gör en grop i mitten och häll i de smälta marshmallowsen.
Kör smeten i en bakmaskin (läs tips nedan) låt vila minst en timme.
Förvaras i rumstemp.

TIPS: man måste inte använda en bakmaskin men det underlättar. annars kan man röra med en plast sked och knåda som en vanlig deg. tillsätt mer florsocker om degen är för klibbig. låt degen vila utan lock eller liknande. MMF kan sparas i sluten förpackning i ca 2 veckor. (om inte mer) istället för olja kan man använda kokosfett. MMF kan användas till att täcka tårtor och göra dekorationer. Pudra bordet med florsocker när du ska kavla ut den. man måste inte använda micro man kan göra den på spisen med. men inget jag rekomenderar! man måste konstant röra och ja... sanering av köket fick jag oxå göra efter det ;-) men det går!

Apelsinkrokant fluff

250 gram Marabou apelsinkrokant
4 dl grädde

Smält chokladen på låg värme tillsammans med 2 dl grädde. när chokladen är helt smält tillsätt då resten av grädden. låt allt smälta samman innan man ställer det till att svalna. Låt den stå i minst 2 timmar, men helst över natten!

Tips, man kan om man vill ha de snabbt smälta chokladen över vattenbad, vispa grädden hårt och vänd sedan ner chokladen i grädden. låt den vila och sätta sig i ca 30 min-1 timma. men då kommer man att få choklad bitar i fluffen!

Citron Fromage
4 blad gelantin
4  äggulor
100gr strösocker
1 st citron
3 dl vispgrädde

Blötlägg gelantinet vispa sedan upp äggulorna tillsammans med sockret till en fluffig smet
Riv citron skal och kläm sedan ut saften från, Smält gelantinet i vattenbad och blanda sedan ihop citronsaften och gelantinet. häll sedan ner i äggblandningen vispa grädden och vänd sedan ner den i fromage smeten. låt stå svalt i minst 30 min.

"sockercitrus"
1 citron (rivet skal och saften)
1 apelsin (rivet skal och saften)
6 dl socker
6 dl vatten

Tag två kastruller, häll i 3 dl socker och 3 dl vatten i båda. låt det koka upp och låt det sedan svalna.
riv skalet på citronen och apelsinen, ha i apelsin skalet i den ena och citronen i den andra.
Låt koka upp och låt den sedan stå och svalna till "finger temp"
Låt koka upp ännu en gång, ta av från plattan och ha i apelsin saften i den med apelsin skalet och citron saften i den med citron skalet.
koka upp ännu en gång
låt det sedan svalna helt.
tag det sedan och "bre" det på anslaget (tårtbotten) på så sätt blir det lite mer saftig.
(jag hade citronen på citronfromage delen och apelsinen på krokant delen)







Lätt recept: Lolliecookies

Ja men vi kör igång igen då :-) nu kommer det komma ett ex antal nya inlägg precis som utlovat! Dock så är klockan redan mycket så jag tar några recept i dag och resten kommer i veckan :)

Vi börjar med ett kul recept på underbart goda och roliga kakor. Dessa bakades i sommras när jag hjälpte till som avlastning åt 3 barn! plus att min lilla var med oxå, alla hjälpes åt och alla tyckte att det var jätte kul. dessutom är dom lätta att göra!
Kakorna jag pratar om är cookies!
Grundreceptet är lätt och sen kan man tillsätta nästan vad man vill!
Jag valde dessutom att göra dom lite roligare och mindre kladdiga att äta om man har småbarn! t.om mitt matvägrande barn gluffsade i sig hur många som helst!
Och namnet på dessa kakor?

Lolliecookies

Recept:
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1  ägg
1,5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
(grundrecept)
Rivet skal av en lime och en halv apelsin
200 gram mini smarties

Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. riv lime och apelsinskalet blanda ner i degen. rör sedan ner mini smarties.
Rulla in kakdegen i plastfolie till en jämnrulle (ca 5 cm i diameter) och frys den sedan i cirka 30 min. Tag av plastfoliet, Skiva degen sedan i 1 cm tjocka skivor. Tag sedan glasspinnar och tryck in tom till ca hälften, se till att inte trycka dom igenom kakan. grädda kakorna på bakplåtspapper i 200 grader, cirka 10 minuter.

Tips, glasspinnar finns i olika stl. jag köpte vanliga sånna som är på "billiga glasspinnar" dom hittade jag på panduro. typ 200 st för 30 kr! finns det inte mini smarties kan man använda vanliga och dela på. självklart kan man ha i vanlig choklad istället om man vill, men det är roligare med lite färg.
Håll koll på kakorna för det går fort sen är dom brända. pinnarna bör ha varit blötlagda i ca en timma innan dom stoppas in i kakorna.




RSS 2.0