Mina kommentarer försvann :-(

Fy vad jobbigt, jag hade fått massor med frågor som nu är helt borta. otroligt synd då jag brukar svara både på kommentarerna här i bloggen och i personernas egna bloggar. jag kommer ihåg en del av frågorna och svarar så gott jag kan. hör av er igen om din fråga inte blev besvarad. Jag ber verkligen om ursäkt!


1. Kronan på Noas födelsedags tårta hade jag fått flera frågor om. nej jag har inte gjort kronan helt på egen hand. den är väldigt detaljerad och har en massa mönster på. Jag har använt mig av en dekorkant! denna kan man använda till massor. det är samma som jag trycker på mina fjärilar för att ge dom mönster. Dessa kan man (eller som dom egentligen är till för) trycka ut och sedan lägga runt tårtan för att dölja sprickor eller veck som lätt blir när man börjar hålla på med tårtor! Dessa dekorkanter finns i flertalet tårtbutiker och i olika mönster. jag köpte ett paket i en av mina favorit online shopar kakbuken.se klicka här så kommer ni direkt till dom som jag har köpt.

2. Har jag gått några kurser för att lära mig allt detta om tårtor?- NJA är väl det korekta svaret. Jag studerade restaurang på gymnasiet (är några år sedan nu ;-) ) där fick vi lära oss grunder som att göra grädd tårta och prinsess tårta. självklart har de gjort att jag när jag nu började igen hade försprång då jag visste på ett ungefär hur man skulle bygga och framförallt kunna täcka tårtorna med tex. marsipan. men resten utöver det som Jenny lärde mig så är jag helt självlärd!

3. Det måste bli en massa tårtor och en massa misslyckande över som du inte lägger in i bloggen! - Nä de stämmer faktiskt inte, visst att jag har bränt cupcakes och jag har spräckt marsipan så jag måste täcka om tårtan, absolut! men slut resultatet kommer alltid ut på bloggen! vissa saker är man alltid mer nöjd över än andra och det finns en del på bloggen som jag garanterat kan anmärka mig själv på. men det viktiga för mig är att man ska kunna finna inspiration och viljan att våga testa själv!

4. Vem äter allt du bakar? - Ja du Mammas kära granne har fått lida några gånger ;-) Annars är det mesta dels familjen när det inte är nåt som är beställt som tex. tårtorna till Cessan eller pippi tårtan som läggs ut innom kort. Vi är en stor familj så oftast går det åt!

Det var dom frågorna jag komihåg! men som sagt säg till igen om du har några frågor eller funderingar!

Sen vill jag säga TACK för all beröm och alla fina ord! Ni är underbara!

Recept: Bröllopstårta

Och äntligen, JO det är sant! Äntligen har jag gjort den där bröllopstårtan som jag länge väntade på att få testa att göra.
Bröllopstårtan gjordes till min kära Bror och hans numer fru!


Här har jag haft stor användning av det som Jenny lärde mig!
Tårtorna är i olika storlekar. den Övre tårtan är laktosfri och tårtan i mitten på ställningen är utan jordgubbar!


Från ovan

Tårtorna är fyllda med hallon-jordgubbs mousse och japp fluff (en bara hallon mousse) spacklade med grädde

(räknat på en tårta ca 10-12 bitar)

Japp Fluff

3 st dubbel Japp
30 gram mörk block choklad
4 dl grädde

Dela chokladen i mindre bitar, låt smälta på låg värme tillsammans med hälften av grädden. när det har smält ner till en jämn smet tillsätt då resten av grädden. Låt stå svalt i minst 2 timmar, vispa sedan upp till en fluffig fast smet.


Hallon/jordgubbs mousse

150 gram färska hallon 
150 gram färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
2 blad gelantin
1 dl florsocker
1 msk citron juice

Värm upp  hallon och jordubbar och mosa dom i kastrullen, passera dom sedan genom en finmaskig sil så man slipper få med bitar.  blötlägg gelantinet, ta lite av hallon-jordgubbs moset (låt resten stå svalt) värm upp det tillsammans med gelantinet tills det smälter, rör sedan ner det i det kalla hallon-jorduggsmoset tillsammans med florsockret och citron juicen. vispa upp grädden hårt och rör ner hallon-jordgubbs blandningen i grädden, låt stå svalt i minst 40 min.

(Vill man bara ha jordgubbar eller hallon mousse är det bara att ta ta bort de man inte vill ha och dubbla det man vill ha :-) )

När jag gör laktos fria tårtor så gör jag dom så laktos fria som möjligt. Det är mina två bröder som inte kan äta laktosen och dom är medvetna om att viss mjölk förekommer som i detta fall i Jappen. men i övrigt så utesluter jag det så mycket som möjligt. jag använder främst Valio! Värt att tänka på just med laktosfria produkter så tex. grädden har mycket längre tid att vispa än vanlig så ibland får man helt enkelt hålla ut och inte ge upp för fort. och när man väl fått det att tjockna så vispa försiktigt. för jag har märkat att när man väl har fått det att tjockna så går det fort sen spricker det. Lycka till! 

Tårtor gjorda i England

Innan jag åkte iväg så gjorde jag en pippi Långstrump tårta till en tös som fyllde år, hittar tyvärr inte bilderna på den nu men ska leta under morgon dagen och ska lägga in den i bloggen så snabbt jag bara kan!

Jag har dock varit i england där jag fick lära mig en hel den massa nya saker av en underbar Jenny! Jenny har många år innom branchen och gått förmodligen alla kurser man kan! Hon är en fantastisk insperations källa. Hon lärde mig helt nya tekniker samt att hon såg till att jag fick med mig studie material hem!

Jag fick innan jag åkte beställning av min syster där på tårtot till just Jenny som fyllde 70 år under den tiden som vi var där. hon hade sett denna tårta på min blogg och blev kär i den (dock va den grön med rosa blommor men färgerna och marsipanen som vi hittade i england ville inte sammarbeta så den fick bli gul!) Dessa tårtor gjorde jag innan jag visste att Jenny var proffs. Och när jag fick veta de kan jag ärligt erkänna att jag blev nervös. Tårtorna blev iallafall en Hit.


Jennys Födelsedags tårtor bestod av Choklad caramel creme och Hallon fluff! (vill ni ha recepten så kan jag absolut lägga ut dom, men då inte samma varor finns i sverige så väntar jag med det tills dess att ni önskar se recepten) Detta är mest för att visa lite vad man kan göra :-)
Tårtorna är spacklade med grädde


När jag var där så fick mamma se dessa två tårtor och ville att jag absolut skulle göra en påsk tårta till henne och pappa. Vilket jag så klart gjorde! dessa tårtor gjordes efter mitt besök hos Jenny och jag testade en ny grej som hon lärde mig. att göra som volanger på tårtan. Titta härVad tycks? Denna påsk tårta är gjord med Caramac Fluff (typ vit choklad med caramel smak) samt custard som jag smaksatte med vanilj (typ vanilj kräm) spacklad med grädde

Tillbaka igen!

Hej alla!
Pga att min kära Noa har varit väldigt dålig så har jag tyvärr inte orkat att lägga ner nån tid på bloggen och har inte varit inne nåt sedan sista inlägget! men nu ska jag skärpa mig och jag ska nu försöka lägga in massor med nya tårtor som jag har gjort som jag ännu inte har bloggat om! Jag ska oxå svara på era olika frågor som jag har fått. Ganska försent jag vet! men jag ska iallafall svara på dom så att ni vet för framtiden och för att andra ska kunna få hjälp!
Jag hoppas att alla ni mina kära läsare har förståelse då det har varit en lång och jobbig period.
Men nu ska vi komma igen och jag hoppas på att kunna bjuda er på massor med tips, godläsning och härliga recept!
Många kramar

RSS 2.0