Recept: Ljuvlig Banan och Chokladkaka med kokos och Glasyr

Detta är ett helt underbart recept på en jätte god banan och chokladkaka!
Detta skapade jag efter att ha letat som en tok efter ett riktigt bra recept på just banankaka. men jag blev aldrig nöjd, och gjorde därför om receptet på en helt vanlig Banankaka. Kakan blir ljuvligt smakrik, saftig och fluffig!
Dessutom är den lätt att göra och passar till både stora som små magar :-)





Ingredienser
100 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl Vetemjöl
2 tsk bakpulver
1-2 tsk kanel (efter egen smak)
2 tsk vaniljsocker
2 st mogna bananer
1/4 dl mjölk
2 msk kakao
70 gram mörk choklad

Glasyr
130 gram philadelphiaost
1 1/5 dl florsocker
50 gram smör

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa socker och ägg poröst, smält smöret och tillsätt sedan mjölken. låt svala innan du blandar ner det i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, kanel och vaniljsockret i en egen bunke och tillsätt det sedan under vispning.
Mosa eller skiva bananerna och hacka chokladen och rör ner det i smeten.
smöra en form och strö formen sedan med cocos.
Häll i smeten och låt formen stå i ugnen långt ner i ca 50-60 min
Gör ett stickprov för att se så att kakan är klar i mitten.
Låt svalna helt innan man har på glasyr/frosting.

Glasyr/Frosting
tag alla ingredienser och vispa ihop!

Tips, Glasyren/Frostingen kan man smaksätta om man vill, tillsätt tex. kakao, vanilj citron eller ja.. vad man än kan tänka sig vilja ha för smak på den. Men till denna kaka tycker jag att en helt naturell glasyr passar bäst då kakan i sig har så mycket smak! Givetvis går det bra att utesluta kokosen när man ströar och använda sig av ströbröd eller liknande. Och Kakan blir väldigt god även utan frosting!
 
   


Recept Makroner

Nu var det på tok för länge sedan jag bloggade :-( ledsen men det har varit väldigt mycket med min lilla son som varit/är sjuk. Men nu ska jag försöka blogga ikapp det jag har gjort undertiden jag varit frånvarande här.

Och vi börjar med Makroner som jag gjorde igår. helt underbara! man kan väl förklara dom som krispiga, sega marängkakor med chokladtryffel mellan :-)

Ingredienser
200 gram sötmandel skalad
3 dl florsocker
2 st äggvitor
1 krm salt
2msk socker
karamellfärg

Chokladtryffel
100 gram mörkchoklad (man kan använda smaksatt om man vill)
1 dl vispgrädde
1msk smör

Tillagning
ca 40 kakor


1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.
(vill man göra i flera färger kan man ha i färgen efter steg 3. och då dela upp smeten i olika burkar)

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar eller montera inte alla och spar makronerna i en påse och tryffeln i kylen.

Tips: Gör alla Makroner och låt dom ligga och vila medans första plåten är inne. dom blir bäst när dom får vila en bra stund innan dom gräddas. Man kan spara marängerna för sig i en plastpåse eller lufttät burk i slafferiet. och spara tryffeln i kylen om man inte vill montera dom direkt. tänk dock på att tryffeln stelnar i kyla och måste stå ute en stund och tina, ev. uppvärmas igen.


RSS 2.0