Lätt Recept: Mörkchoklad och blåbärsmousse tårta

Här kommer ett recept på min 25 års tårta, en mer utförlig "how to doit" i bild kommer att dyka upp under nästa vecka när läget är lugnare och jag har fått över bilderna :-) detta är en väldigt lätt tårta att göra och den tar inte speciellt lång tid att göra. dock så är det en del väntetid!

Mörkchoklad och blåbärsmousse tårta

Ingredienser:

Botten
200 gram marylandkakor
200 gram fullkorns digestivekex
130 gram smör

Kör kakorna i en mixer eller slå dom i en handduk så du får fina kaksmulor, smält smöret blanda ner det i kakblandningen, tryck ut smeten i en form med avtagbar kant, ställ sedan in den i ugnen i på 130 grader i 14 min
Låt sedan botten svalna helt innan du har i nån mousse!

Tips: man kan absolut ha en annan botten, men jag ville ha nåt som bröt av från all den mjuka smaken i moussen.
man kan ex. göra vanlig enkel kladdkaka eller annan mjuk kaka i botten! för denna botten blir hård, jag använder mig av en 24 cm form med avtagbara kanter!

Blåbärsmousse

350 gram blåbär (färska eller frysta)
2 dl grädde
2 gelantinblad
1 dl florsocker

Värm upp blåbären och mosa dom i kastrullen,  blötlägg gelantinet, vispa grädden hårt! ta lite av blåbärsmoset (låt resten stå svalt) värm upp det tillsammans med gelantinet tills det smälter, rör sedan ner det i det kalla blåbärsmoset tillsammans med florsockret . Känn på blåbärsblandningen så den inte är varm, vänd sedan ner blåbären i grädden. plasta över och låt stå i kyla i minst 1 timma.

Tips, Man kan om man vill sila blåbären så man får en jämn och fin mousse. Men just när det gäller blåbär tycker jag att den smakar bättre om man inte silar den, för blåbärsbitarna stör inte! dock om man väljer att byta ut blåbären mot ex. hallon så bör man passara dom genom en sil!

Chokladmousse med bitar

250 gram mörkchoklad
50 gram ljuschoklad
6 dl grädde
3 äggulor

smält chokladen över ett vattenbad. eller smält den på lågvärme i kastrull under konstant omrörning.
Vispa grädden hårt, när chokladen har smält låt den svalna något så den inte är jätte varm för då "tillagas" äggen. Rör sedan ner ett ägg i taget.
Vänd ner choklad blandningen i grädden och låt den stå svalt i ca 30 min

Tips, tänk på att chokladblandningen stelnar när man har i äggen så det gäller att vara rätt snabb! jag väljer att ha i lite ljuschoklad när jag gör med mörkchoklad för att balansera det lite bättre. men det är absolut inte ett måste. när jag använder mig av choklad köper jag helst chokladknappar dom är inte jätte lätta att hitta men i välsorterade butiker finns dom! dom smälter bättre och mer jämnt än om man använder sig av ex. blockchoklad.


Ta chokladmousse och lägg det i en spritspåse, gör samma med blåbärsmoussen. (det gör inget om den inte är helt stelnad för det fixar sig sen i tårtan) spritsa ut chokladmousse runt kanten av formen, fyll sedan hålet som blir med all blåbärsmousse. spritsa sedan över med chokladmoussen och jämna till ytan platt. lägg lite tyck på men inte för mycket!
låt den sedan stå och stela i kylen i minst en timma, bäst blir de om den kan stå över natten, men plasta den då.
tag sedan en kniv och skär i kanterna runt tårtan och lossa sedan på kanten. var försiktig lossnar den inte lätt och om de ser ut som om tårtan sackar ihop eller spricker. stäng då kanten och skär runt om igen!

dekorera med bär eller annat kul! jag har gjort choklad mönster av mörk smältchoklad som jag har spritsat ut på overheadpapper! och så fanns det inte så många roliga frukter i butiken här så det fick bli pysalis och färska blåbär! samt socker boll gjord på smält socker som man sedan "trådar ut" på bakplåtspapper och sen formar innan den stelnat!
ta ut den ur kylen 15 min innan servering!

Nyheter

I veckan kommer det smälla till med roliga recept på bloggen! bröllopstårtan från bröllopet kommer läggas upp och en hel del till :-D
Jag hade tänkt vänta tillsdess att fotografen hade skickat bilderna som han tog. men det tar lite väl lång tid ;-)
missa inte heller moussetårtan jag sk försöka mig på till min egna födelsedag :-D den ska bli spännande för jag har aldrig gjort med bara mousse! sen kommer det senare i månaden recept på det som Linda och jag bjuder på på våran "50" års fest!
så håll utkik

Kram på er

RSS 2.0