Recept och "how to do it": Tutt, bröst tårta och sega maränger

Hade en beställning på en tårta som skulle vara en prinsesstårta formad till bröst/tuttar.
Och här kommer resultatet

Tårtan är täckt med hudfärgad marsipan, dekorationer (BH) i sugarpaste, pärlbanden är målade i pärlemofärg.
Tårtan är gjord på  Ljusa bottnar, fylld med Vaniljkräm och Grädde. Spacklad med grädde och vaniljkräm.
Recept:
Vaniljkräm (ca 4 portioner jag körde detta x 8)

2 dl Mjölk
1 msk socker
2 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1/2 Vaniljstång
Kocka upp mjölk socker och vaniljstång, låt den sedan svalna. rör sedan ner 1 ägg i taget och sikta  ner potatismjölet. Låt det sedan värmas upp och sjuda, får absolut inte kockas!
När den har tjocknat så är den färdig, låt den sedan stå och vila.
Tag upp vaniljstången innan du ska använda dig av krämen
Tips: Om krämen blir för tjock går det bra att spä den med mjölk eller grädde. Blir den för tunn så kan man tillsätta mer potatismjöl men var försiktig för den tjocknar både av sjudning och sen av att få vila och bli sval.


Anslag (Tårtbotten)

4 ägg
2 dl socker
1 dl Potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulvet
1/2 Vaniljstång
(matfett och ströbröd till formen)
Vispa socker och ägg poröst. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg det i blandningen. Blanda samman Potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Tillsätt sedan mjölblandningen i ägg och sockerblandningen. Gräddas i ugn på 170 grader i ca 40 min.


Hur man gör

Gör en stor botten i en fyrkantig form, leta sedan reda på två skålar som får bra plats i formen och blir bra som bröst.
Tag sedan papper och rita upp hur du vill att formen ska bli av själva tårtan (om du vill ha hals midja osv) lägg sedan pappret på botten och skär ut så att du får rätt form.
Tag sedan antingen två bottnar gjorda i rund form och skär ut dom efter skålens mått. (alt. gör en stor form där skålarna båda får plats)
Dela sedan bottnarna så att du får  3 delar. Börja med att fylla den stora grunden och spackla den.
Ställ den sedan i kyl så att den sätter sig.
Gör sedan brösten, lägg plastfolie i skålar. Fyll skålen med den mängd av det som ska vara överst i tårt fyllningen, tänk på att mäta hur mycket du har i så att du gör jämt. lägg sedan i en del av botten och tryck lite lätt. Fyll sedan med den fyllningen du vill ha underst och lägg sedan i botten biten.
Vänd upp "bröstet" och lägg på det översta delen av botten och spackla. Lägg dom sedan uppe på den stora tårt delen.
Flytta och justera så att dem sitter bra på plats ;-)
Låt den sedan gå in i kylen igen så att det sätter sig och inte rinner iväg (om det är varmt)
Täck sedan tårtan med det du vill täcka den med. ex. Marsipan, sugarpaste eller MMF.
sen är det bara fantasin som sätter gränserna vid dekoreringen.
Lycka till
pst Tips, på äggvitorna som blir över så gör jag sega maränger, tar tid, blir kladdigt men oj så gott det blir!

 

Recept Sega choklad maränger  (Av Leila Lindholm)

7 Ägg

5,25 dl socker

100 gram kvalitets choklad (70-80%) (går givetvis att utesluta om man vill göra naturella)

 

Blanda äggvitan och sockret i en rostfri bunke som du sedan kan ha i vatten bad.

värm upp i vatten bad till 60-65 grader. Vispa hela tiden!

Vispa sedan blandningen tillsdess att den är kall (rekomenderar verkligen att inte göra det med en vanlig handvisp för det tar tid innan temperaturen går ner. så gör inte på detta recept om du inte har en bakmaskin eller en ställning till elvisp.) Viktigt är att det skall konstant vispas utan uppehåll!

smält sedan choklad och låt den svalna lite. rör sedan ner lite av marängen i chokladen innan du "grov blandar" i marängchokladen i resten av marängsmeten.

Klicka ut lagom stora maränger och grädda sedan i ugn på 150 grader i 45-55 min

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Tess

Vilka fantastiska tårtor du gör :)

2011-11-03 @ 21:40:24
URL: http://kervefors.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0