Recept Makroner

Nu var det på tok för länge sedan jag bloggade :-( ledsen men det har varit väldigt mycket med min lilla son som varit/är sjuk. Men nu ska jag försöka blogga ikapp det jag har gjort undertiden jag varit frånvarande här.

Och vi börjar med Makroner som jag gjorde igår. helt underbara! man kan väl förklara dom som krispiga, sega marängkakor med chokladtryffel mellan :-)

Ingredienser
200 gram sötmandel skalad
3 dl florsocker
2 st äggvitor
1 krm salt
2msk socker
karamellfärg

Chokladtryffel
100 gram mörkchoklad (man kan använda smaksatt om man vill)
1 dl vispgrädde
1msk smör

Tillagning
ca 40 kakor


1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.
(vill man göra i flera färger kan man ha i färgen efter steg 3. och då dela upp smeten i olika burkar)

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar eller montera inte alla och spar makronerna i en påse och tryffeln i kylen.

Tips: Gör alla Makroner och låt dom ligga och vila medans första plåten är inne. dom blir bäst när dom får vila en bra stund innan dom gräddas. Man kan spara marängerna för sig i en plastpåse eller lufttät burk i slafferiet. och spara tryffeln i kylen om man inte vill montera dom direkt. tänk dock på att tryffeln stelnar i kyla och måste stå ute en stund och tina, ev. uppvärmas igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0