Lektion: Hur man gör rosor till tårtor

1. Knåda marsipanen eller sugar pasten till en slät jämn boll. är den väldigt kladdig låt den vila en stund, alternativt knåda in lite florsocker eller potatis mjöl

2. Kavla sedan tunt, vänd gärna mellan varven så att den inte fastnar i bordet. Mjöla om det behövs med florsocker eller potatismjöl

3. Ta ett mått i lagom storlek och använd som utstickera, ju större mått desto större ros blir det, är den kladdig, låt den då vila en stund till
*Jag brukar använda en slät kapsyl när jag gör rosor till cupcackes *

4. Tag sedan en rund bit och rulla ihop den så att du får en fin form innut i (se bild nedan)

5. tag kanterna och "putta" dom försiktigt utåt

6. tag sedan en till cirkel och lägg den runt "inne delen" om den är torr och inte fastnar kan du fukta med lite vatten.

7. "knuffa" ut kanterna försiktigt med fingret

8. sedan bygger du på flera cirklar på samma sett, "knuffa" ut alla kanter försiktigt



9. Klart! jag använde mig av 5 cirklar "rosen blad" utöver mitt delen. Kanterna kan snyggas till med ett fuktat finger eller tops!
Lycka till!
Tårta med Hallon färskost Mousse och Japp Fluff
Dessvärre så var jag lite små stressad när jag slängde ihop den så Sugar pasten sprack på vissa ställen :-( men men god som attans blev den :-) så passade jag på att träna på att göra band runt om, denna blev med stjärnor på. tänkte ha nåt liknande på bröllops tårtan som är beställt till i Maj...
Tårtan är täckt med pärl sprayad vit Sugar paste , dekorationer i sugar paste, choklad hjärtan, silver kulor och socker pärlor i vitt och rosa.


Hallon färskost Mousse
200g frysta hallon
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
100g färskost
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Koka upp hallon,vatten och socker, passera genom en sil. Blötlägg gelantinet, Ta lite av hallonen och häll tillbaka i kastrullen, och under uppvärmning smält ner gelantinet i kastrullen. Blanda sedan ihop all hallon och tillsätt färskost och florsocker. Vispa grädden och blanda ner hallonröran. Låt stå i kylen i minst en timma.
Japp Fluff
3 st dubbel Japp
30 gram mörk block choklad
4 dl grädde
Dela chokladen i mindre bitar, låt smälta på låg värme tillsammans med hälften av grädden. när det har smält ner till en jämn smet tillsätt då resten av grädden. Låt stå svalt i minst 2 timmar, vispa sedan upp till en fluffig fast smet.
Choklad Cupcakes med Cocos och choklad Fluff
Choklad Cupcakes med Cocos och choklad Fluff, dekorerade med Silver kulor, socker pärlor i rosa och vitt, glitter strössel samt socker hjärtan i vitt rosa och lila. Choklad Hjärtan och ros i sugar paste.

Tårta med Hallon färskost Mousse och Geisha Fluff
Tårtan och dekorationer är gjorda i sugar paste, dekorerad med silver kulor och socker kulor i vitt och rosa. Sprayad med pärl spray.


Hallon färskost Mousse
200g frysta hallon
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
100g färskost
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Koka upp hallon,vatten och socker, passera genom en sil. Blötlägg gelantinet, Ta lite av hallonen och häll tillbaka i kastrullen, och under uppvärmning smält ner gelantinet i kastrullen. Blanda sedan ihop all hallon och tillsätt färskost och florsocker. Vispa grädden och blanda ner hallonröran. Låt stå i kylen i minst en timma.
Geisha fluff
150 gram Geisha Choklad
50 gram mörk block choklad
4 dl grädde
dela chokladen i mindre bitar, smält chokladen på väldigt låg värme med grädden. (obs viktigt att smälta på låg värme annars kommer den inte gå att vispa upp.)
Låt smeten sedan svala helt i kyla, vispa sedan upp till en fluffig smet. Tänk på att det är lätt att vispa för mycket och då spricker fluffet så ta det lugt, eller vispa upp lite av smeten i taget om det är första gången du testar.
Tårta med Toblerone Fluff och Hallon/daim Mousse
Noas bonus kusin bor här hos mamma över helgen då hon som tur var inte hade vattkoppor. Så tårtan blev tillägnad henne och Noa därför fick det bli dom två på tårtan oxå :-) Tindra ville önskade en lila glitter klänning!
Tårtan är täckt med marsipan, dekorationer i Sugar paste, pärl spray (använd på bander runt om, på klänningen och filten) och silver kulor. Fylld med hallon/daim mousse och toblerone fluff, spacklad med grädde.
såg nu att tårtan ser lite fläckigt ut.. måste vara nåt galet på bilden för de va den iallafall inte i verkligheten :-)


Toblerone Fluff
200 gram Toblerone
4 dl Grädde
dela chokladen i mindre bitar, smält den på låg värme med 1-2 dl grädde det är viktigt att den smälter på låg värme annars kommer den inte gå att vispa sedan, när du fått en tjock smet och all choklad är smält tillsätt då resten av grädden och blanda ihop till en jämn fin smet. Låt svalna i minst en timma i kyla, vispa sedan upp till en fast fluffig smet.
Hallon/daim Mousse
400 gram hallon
4 gelantin blad
1 dl socker
strax under 1 dl vatten
3 dl grädde
1-2 bitar daim
Passera hallonen genom en sil, Blötlägg gelatinbladen och. Koka socker och vatten några minuter tills lagen är genomskinlig. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i sockerlagen. Låt svalna.
Vispa grädden och blanda den med hallonpuré och sockerlag. hacka daimen i små fina bitar och rör ner dom i smeten, låt stå i minst en timma.
Jag fick vispa upp den lite till efter att den hade stått men de ska man normalt inte behöva.
Cupcakes med Ahlgrens bilar och Ahlgrensbilar fluff

Ahlgrens bilar cupcakes
2 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl special
1,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 ägg
1/2 dl naturell yoghurt
3 dl mjölk
75 g smör
2 msk matolja
2/3 delar Påse Ahlgrensbilar (en stor påse)
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg, mjölk, yoghurt, smör och olja
blanda äggsmeten och mjöl blandningen till en jämn smet.
Dela Ahlgrensbilarna eller lägg i dom hela
Fördela smeten i ca 12 stora muffinsformar. Denna smet behöver vara lite mer än hälften av formen för att få perfekta cupcakes att ha fyllning på
Gräddas ca 20-25 minuter
Ahlgrens bilar fluff
1/3 dels påse Ahlgrens bilar (stor påse)
4 dl grädde
Dela bilarna till mindre bitar lättast är att klippa dom med sax.
Smält med lite av grädden ca 1 dl. när smeten bärjas smältas samman och tjocknar ha då i 1 dl till.
det tar lite tid att smälta bilarna men kom ihåg att ha den på låg värmen 1-2an. när det smält helt häll i resten av grädden. låt svalna i minst en timma innan du vispar upp smeten till en fluffig kräm.
Tänk på att Ahlgrensbilar innehåller ganska mycket gelantin och ha därför inte i för mycket då kommer smeten bara att tjockna och bli som en pudding som inte går att vispa. skulle det ske kan man ibland lyckas värma upp den och ha i mera grädde slåt den svala igen och vispa sedan upp.
Även denna fluff är jätte god att ha i tårtor!
Cupcakes med bounty och bounty fluff
gjorde två olika här kommer det ena receptet
Bounty cupcakes
2 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
¾ dl kakao (om man vill, annars räcker det gott att köra utan kakao)
1 ägg
1/2 dl naturell yoghurt
3 dl mjölk
75 g smör
2 msk matolja
ca 3 st dubbel Bounty (me eller mindre efter egen smak)
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg, mjölk, yoghurt, smör och olja
blanda äggsmeten och mjöl blandningen till en jämn smet.
Fördela smeten i ca 12 stora muffinsformar. Denna smet behöver vara lite mer än hälften av formen för att få perfekta cupcakes att ha fyllning på dela Bountyn och tryck ner den i smeten.
Gräddas ca 20-25 minuter
Bounty fluff
3 st dubbel bounty
70 gram mörk choklad
4 dl grädde
dela chokladen och smält den i grädden på väldigt låg värme.
Låt smeten svala helt i minst 2 timmar, jag lät den vara i 1 timma därav de dåliga resultatet. den stelnade inte till förens efter ytterligare en timma i kylen.
Vispa sedan upp fluffet till en fluffig smet.
Klart att använda
denna smet är nog kanon god i tårta det ska iallafall jag testa nästa gång!
(det är dom bruna på bilden som är dom smått misslyckade bounty cupisarna!)
dekorationer i Suger paste, socker pärlor och sprayade i pärl färg.

Tårta med Riesen Fluff och Citron fromage


Dekorationer i SP (sugar paste) filtarna och rosorna är sprayade med pärfärg.
Lock i Marsipan, fylld med Riesen Fluff och Citron Fromage och spacklad med grädde
Recept:
Riesen Fluff
4 Dl Grädde
200 gram Riesen
50 gram mörk block choklad
Dela Riesen i små delar och smält det sedan tillsammans med block chokladen i 1 dl grädde på väldigt lågvärme. Det tar lite tid och blir ganska segt och kladdigt, när det börja tjockna kan ni ha i 0,5-1 dl grädde till. när det smält helt häll då i resterande grädde och rör ihop. låt stå svalt tills det svalar helt bäst blir det om det får stå 1-2 timmar
Vispa sedan upp till en fast smet.
Tips vispa lite i taget då det lätt kan spricka om man vispar lite för länge.
Citron Fromage (4 portioner om man enbart vill göra fromagen)
4 blad gelantin
4 äggulor
100gr strösocker
1 st citron
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelantinet vispa sedan upp äggulorna tillsammans med sockret till en fluffig smet
Riv citron skal och kläm sedan ut saften från, Smält gelantinet i vattenbad och blanda sedan ihop citronsaften och gelantinet. häll sedan ner i äggblandningen vispa grädden och vänd sedan ner den i fromage smeten. låt stå svalt i minst 30 min.
Nötkräm/Nougat toppad choklad och Nougat cupcakes
Här är iallafall resultatet, Cupcakes med Nötkräm/Nougat fluff med Angies Nougat Muffins
Dekorerad med choklad, silverkulor och rosor i marsipan, målade med pärlfärg och doppade i krossade magic flakes

Nötkräm/Nougat Fluff
58 gram dubbel Nougat
5 pkt Nötkräm (a 18 gram)
80 gram mörk choklad
4 dl grädde
Smält nougaten med nötkrämen och chokladen på lågvärme, häll i hälften av grädden (och som vanligt med fluff så värm jätte försiktigt) när det mesta smällt ner tillsätt resten av grädden och låt den bli ljummen. låt stå svalt tills den svalat helt. bäst blir den om du väntar i minst en timma.
Vispa sedan upp till fluffig smet.
Tips vispa lite i taget OM du skulle råka spräcka smeten så har du iallafall en del kvar!
Angies Nougat choklad cupcakes
2 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl special
1,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
¾ dl kakao
1 ägg
3 dl mjölk
75 g smör
100 gram mörkchoklad 70%
3 förpackningar dubbel nougat
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg, mjölk, smör
blanda äggsmeten och mjöl blandningen till en jämn smet.
Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten (ej nougaten)
Fördela smeten i ca 12 stora muffinsformar. dela nougaten i tolv jämna delar och tryck ner dom i mitten.
Denna smet behöver vara lite mer än hälften av formen för att få perfekta cupcakes att ha fyllning på
Gräddas ca 20-25 minuter
Tips: servera dom varma med fluffen vid sidan om, eller varför inte med färska bär eller glass?
Tårta med Geisha Fluff och Citron fromage
Då jag fortfarande är hemma hos Cessan så har jag inga tyllar eller utstickare så alla dekorationer är gjorda på fri hand samma som på förgående tårta. där av den lite halvtaskiga kvaliteten! Men jag är endå väldigt nöjd med rosorna då det är första gången jag ger mig på att göra små rosor!
Tårta med geisha Fluff och Citron fromage. spacklad med grädde täckt med marsipan, dekorationer i Marsipan och choklad samt sockerkulor!


Recept
Geisha fluff
150 gram Geisha Choklad
50 gram mörk block choklad
4 dl grädde
dela chokladen i mindre bitar, smält chokladen på väldigt låg värme med grädden. (obs viktigt att smälta på låg värme annars kommer den inte gå att vispa upp.)
Låt smeten sedan svala helt i kyla, vispa sedan upp till en fluffig smet. Tänk på att det är lätt att vispa för mycket och då spricker fluffet så ta det lugt, eller vispa upp lite av smeten i taget om det är första gången du testar.
Citron Fromage (4 portioner om man enbart vill göra fromagen)
4 blad gelantin
4 äggulor
100gr strösocker
1 st citron
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelantinet vispa sedan upp äggulorna tillsammans med sockret till en fluffig smet
Riv citron skal och kläm sedan ut saften från, Smält gelantinet i vattenbad och blanda sedan ihop citronsaften och gelantinet. häll sedan ner i äggblandningen vispa grädden och vänd sedan ner den i fromage smeten. låt stå svalt i minst 30 min.
Vill man ha en riktigt hög tårta kan man göra detta recept 1,5 gånger! jag har bara gjort den 1 gånger receptet!
Tårta med Reisen/Nougat fluff och Hallon Mousse
Gick inge vidare :-( fick dåliga nyheter så jag kom av mig helt, plus att lilleman är ruggit förkyld och gnällig. tack dock att cessan snällt tog honom medans jag tappert försökte montera tårtan mellan gråtattakerna
Här kommer iallafall det halv taskiga slutresultatet. (lovar göra ny i morgon!)

Fylld med Reisen/nougat Fluff och Hallon mousse täckt med Marsipan. dekorationer i marsipan, Choklad och Sockerkulor
(längst kanten har jag lagt choklad då jag inte fick till kristyren)
Recept
Reisens och nouat Fluff
150 gram Reisen
58 gram nougat (en förpackning godis nougat)
4 dl grädde
Dela godiset i mindre bitar och smält det tillsammans med grädde på låg värme på spisen.
ställ svalt och vänta tills den svalat helt!
vispa sedan upp krämen till en fluffig mousse.
OBS det är jätte viktigt att inte värma på för hög värme då kommer den inte gå att vispa upp! så smält på så låg värme som möjligt!
Hallonmousse
4 gelatinblad
1 pkt frysta hallon (200g)
1 dl socker
2 dl vispgrädde
3 äggvitor
Tina hallonen och blötlägg gelatinet
mosa hallonen till mos och sila sedan bort kärnorna (man kan absolut ha kvar kärnorna om man vill men bäst blir det utan dom). Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum (man ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten runner ut). Ta upp gelatinet och smält på sväg värme i en kastrull. Tillsätt hallonmoset.
Låt hallon blandningen svalna, vispa upp grädden. Blanda ner hallonmoset i grädden och vänd sedan ner äggblandningen.
Angie's Choklad cupcakes med choklad-kola och jordnöts mousse
2 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl special
1,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
¾ dl kakao
1 ägg
1/2 dl naturell yoghurt
3 dl mjölk
75 g smör
2 msk matolja
100 gram mörkchoklad 70%
100 gram Geisha choklad
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg, mjölk, yoghurt, smör och olja
blanda äggsmeten och mjöl blandningen till en jämn smet.
Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten
Fördela smeten i ca 12 stora muffinsformar. Denna smet behöver vara lite mer än hälften av formen för att få perfekta cupcakes att ha fyllning på
Gräddas ca 20-25 minuter
Choklad-kola och jordnöts mousse
2 äggvita
1 dl socker
1 dl kola sås (gör egen eller kör på vanlig köpe sås som ohoj eller icas egna)
50 gram ljus choklad
50 gram mörk choklad
1/5 dl hackade jordnötter (OBS osaltade)
3 dl grädde
dela chokladen smält den på låg värme med hälften av grädden när chokladen smält blanda i kola såsen och jordnötterna, häll i resten av grädden och värm försiktigt! får absolut inte koka.
Låt smeten svalna helt i kyla och stelna till sig något.
vispa sedan upp röran till fast fluffig smet
Vispa äggvitan och sockret till en styv smet ( du ska kunna vända smeten över ditt huvud utan att det rinner ner) Tänk på att hålla koll på smeten, den spricker om du vispar för mycket.
vispa sedan snabbt ner äggvite blandningen med choklad smeten!
*denna mousse blir nog jätte god att göra till en tårta! humm med hallon mousse eller råröra bär kanske... ska testas*
BILD
Även med dessa cupcakes så hade jag inget kul hemma att dekorera med! kommer lite roliga saker på posten innan helgen hoppas jag, så det fick bli spritsad mörk choklad, magic sparkles (glitter flagn) som tyvärr inte syns på bilden och silver kulor
Hallon och blåbärs Cupcakes med Vanilj frosting
Klassiska Hallon och Blåbärs cupcakes med en härlig Vanilj frosting,
Dekorerad med spritsad smält 80% choklad, magic flakes (glitter) och silver kulor
Hallon och Blåbärs Cupcakes
50 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 dl crème fraiche
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
Frysta eller färska hallon och blåbär efter egen smak! (Tips, smaka på bären innan, är dom väldigt sura blanda bären i florsocker innan du rör ner dom i smeten)
Sätt ugnen på 170 grader
Rör ihop smöret och sockret med en elvisp i en bunke. Rör i ägget och crème fraichen.
Blanda vetemjölet med bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smeten.
Fördela smeten i ca 9-10 stora muffins/cupcakes formar
Blanda ner bären och klicka ut smeten till ca halva formen. vill man att dom ska jäsa över för att få en klassisk cupcake utseende ska man ha i ca 3/4 av formen men tänk då på att detta passar bäst om man inte ska ha topping på!
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter
Vanilla Cream frosting
4 dl socker
2 dl rumstemperad smör
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljessens
Vispa smör och socker till en krämig smet, häll i grädden och vaniljen under rörning och vispa sedan krämen slät och fluffig
Vanilla cream frosting kan man även använda om man vill spritsa på tårtor!