Recept och "how to do it": Tutt, bröst tårta och sega maränger



Recept Sega choklad maränger (Av Leila Lindholm)
7 Ägg
5,25 dl socker
100 gram kvalitets choklad (70-80%) (går givetvis att utesluta om man vill göra naturella)
Blanda äggvitan och sockret i en rostfri bunke som du sedan kan ha i vatten bad.
värm upp i vatten bad till 60-65 grader. Vispa hela tiden!
Vispa sedan blandningen tillsdess att den är kall (rekomenderar verkligen att inte göra det med en vanlig handvisp för det tar tid innan temperaturen går ner. så gör inte på detta recept om du inte har en bakmaskin eller en ställning till elvisp.) Viktigt är att det skall konstant vispas utan uppehåll!
smält sedan choklad och låt den svalna lite. rör sedan ner lite av marängen i chokladen innan du "grov blandar" i marängchokladen i resten av marängsmeten.
Klicka ut lagom stora maränger och grädda sedan i ugn på 150 grader i 45-55 min

Recept: Kladdkaka / Kladdkaksmuffins glutenfritt




Recept: Angelas Julkulor
Dessa kulor är så kanon goda att dom måste testas, dessutom är dom lätta att göra. Så om ni som jag har panik i julstöket och vill bjuda på nåt gott som tilltugg till kaffet så passar dessa helt perfekta.
här kommer min variant av "Mozart kulor"
Angelas Julkulor
200 gram mandelmassa
150 gram mörkchoklad 70 %
150 gram nougat
3 kapsyler glögg
Blanda samman glöggen i mandelmassan
Dela nougaten i lagom stora bitar
Ta lite mandelmassa och lägg en bit nougat i mitten. rulla sedan små kulor så att nogaten blir omsluten av mandelmassan.
Smält sedan chokladen och doppa kulorna
låt dom sedan torka på bakplåtspapper.
NJUT!
Tips: Det går att ta bort glöggen helt! jag brukar köra hälften med glögg och hälften utan! satsa på en riktigt bra mörkchoklad. Jag köper oftast Lindt den som är just för bakning.

Recept: saffransbullar lussebullar, pepparkaksdeg och olika sorters knäck!
Ja efter att ha haft kaos med både dator och internet så blir det ett väldigt sent inlägg om julens goda recept.
Men äntligen kommer dom :-)
Recept Lusse bullar saffrans bullar pepparkakor knäck mandelknäck chokladknäck och saffrans knäck
Saftiga Saffrans bullar och Lusse bullar!
5 dl mjölk
1 g saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10
100 g smör
16-17 dl vetemjöl special
1 ägg
russin, pärlsocker eller mandel till garnering.
alt, till goda saffrans bullar behöver ni även ca 150 gram mandelmassa.
Värm mjölk och saffran till till fingervarmt (inte mer än 37 grader.) Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt sedan rumstempurerat smör och lite vetemjöl i taget, Knåda degen väl. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Knåda degen lätt med lite mjöl på bordet.
Dela sedan degen i lagom bitar och forma sedan dina bullar, antingen gör man vanliga lusse bullar, eller så kavlar man ut degen, och har på lite smör och riven mandelmassa. Rulla sedan degen och skär den i små bitar precis så som man gör med kanelbullar. eller så gör man remsor som man snurrar till "snäckor"
Låt dem sedan jäsa igen i 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla sedan med ägg och dekorera med russin/pärlsocker eller mandelflarn grädda i 13-15 minuter.
Tips: Rumstempurera smöret och smält det inte, det gör bullarna saftigare. var även snål med mjöl. degen ska vara kladdig (inte för kladdig), torr deg= torra bullar!
Pepparkakor
200 gram smör
1,5 dl sirap
3 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
0,5 msk nejlikor malda
12 dl mjöl
smält smör och rör ner socker samt sirap, låt det sedan svalna. Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan ner i resten av blandningen, Häll i det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. knåda degen slät. Låt den sedan stå och vila i kylen över natten!
knåda degen igen och ha i mer mjöl om det behövs.
Sen är det bara till att kavla degen och göra alla fina figurer och annat skoj.
Lägg dom dom sedan på bakplåts papper, grädda på 200 grader i 5-7 min. men håll ett öga på pepparkakorna för dom bränns fort!
Knäck
Grund recept
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk smör
Blanda alla ingredienser i en tjock bottnad kastrull. välj en större kastrull så minskar risken att det kockar över.
blada samman och låt det kocka ihop. rör då och då i kastrullen. när den väl kockar så pass att den "reser" sig, sänk då värmen men det ska hela tiden kocka.
knäcken är klar när man kan göra en hård kula av smeten. det gör man genom att hälla lite i ett glas med kallt vatten och sedan se om man kan forma en kula.
eller så mäter man med en termometer och smeten ska uppnå 122 grader, då är den klar.
Övriga smaker, tillsätt:
Saffrans knäck: en fpk saffran 0,5 gram
mandel: hacka 1 dl mandel utan skal
choklad: 2 msk choklad

Vinnare
I förmiddags avgjordes tävlingen med hjälp av en kär vän,
Stort Grattis till Anna som vann tävlingen!
I morgon hoppas jag på att kunna bjuda på lite nya härliga recept då det har vart en början på allt julbak som ska göras. Mer kommer!

Tävla och vinn en överraskningslåda med godsaker
Äntligen blir det dax för lite tävling även här hos lilla mig!
Det blir en låda med smått och gott samt lite annat kul, som jag själv ordnar och självklart kommer jag ta allergier tillhänsyn!
För att vara med och delta ska ni ha kopierat bilden här nedan och länka hit från er blogg. Kommenterat detta inlägg och länka till ert inlägg, samt berätta hur ni hittade hit, detta ska ske innan den 27e November! utlottningen sker den 28 November (1a advent).
Ni som inte har en blogg, kommentera här och lämna er mailadress så hör jag av mig med hur ni kan vara med och delta!
Lycka till!

Tips: Testa smaksatt grädde helt gratis
MEN
så kommer det sällsynta tillfällen när det kommer saker som faktiskt kan underlätta, dom dett t.ex


Hur underbart är inte detta?! jag har verkligen saknat det, bara att vispa upp och sen spackla sina tårtor så får dom en härlig smak med. dock så hade jag gärna sett att dom släppte en med vitchoklad, för den är jobbigast att få till ;-)
Jag fick idag mail om att jag kunde få testa dessa helt gratis, vilket jag såklart gärna gör. Även ni kan testa dom om ni vill, klicka in här så har ni chans att vara med!
http://smartsontestpilot.se/arla-smaksatt-vispgradde/bli-testpilot/

Recept: Bröllopstårta med hallon lime mousse och chokladganache
Denna är gjord i SP och flowerpaste, ljusa bottnar(anslag), med hallon-lime mousse och chokladganache.
Dekorerad med quiltmönster med sömmar, samt ett pärlband pudrat med pärlemodust.
Totalt gjordes det 7 tårtor, men observera att recepten är beräknade till en tårta! lätta recept och alla älskade den! dom flesta ville ha med sig mig hem ;-) Det ska vara kul att baka inte svårt!



Recept
Anslag (tårtbotten)
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
vispa äggen, tillsätt sockret och vispa det tills det blir poröst blanda vetemjöl och bakpulvet, häll sedan ner det i ägg blandningen och vispa till en jämn smet. smörj en form med smör och sockra eller häll i ströbröd. grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 min.
Tips: vill man ha en hög och mer fluffig botten kan man ha i fler ägg. (upp till dubbelt med ägg). ju längre man vispar äggen har oxå stor betydelse så vispa dom gärna länge!
Hallon-Lime mousse
300 gram hallon (frysta eller färska)
2 dl vispgrädde
2 blad gelantin
1 dl florsocker
1 Lime (både skal och saft)
Värm upp hallonen och mosa dom i kastrullen, passera dom sedan genom en finmaskig sil så man slipper få med bitar. blötlägg gelantinet, ta lite av hallon moset (låt resten stå svalt) värm upp det tillsammans med gelantinet tills det smälter, rör sedan ner det i det kalla hallonmoset tillsammans med florsockret och lime juicen samt rivet skal av limen. vispa upp grädden hårt och rör ner hallon-jordgubbs blandningen i grädden, låt stå svalt i minst 40 min. bäst är dock att låta den stå över natten. men täck över den om den ska stå över natten.
Tips: Det går bra att byta ut hallonen mot annat bär om man vill! eller kombinera flera olika bär.
Chokladganache
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
4 dl grädde
Värm chokladen med 2 dl av grädden, rör hela tiden och det får absolut inte koka så ha den på låg värme.
när chokladen är helt smält tillsätt då resten av grädden och låt det smälta samman.
låt den sedan stå svalt i minst 1 timma men den blir bättre och lättare att ha att göra med om den får stå över natten. Vispa sedan upp till en fast fluffig creme.

Recept: 4 sorters Saftiga bullar (kanel, mandelmassa, blåbär och choklad)
Här kommer 4 recept på olika bullar men på samma deg! perfekt om man vill köra olika men inte har ork att sätta olika degar!

Grundrecept (ca 40 bullar)
5 dl mjölk
50 gram jäst (den röda för söta degar)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk mald kardemumma
ca 16 dl mjöl
1125 gram smör (rumstempurerat)
1 st ägg
pärlsocker eller mandel till topping
värm mjölken till fingervarmt (ca 37 grader) Smula jästen i en bakbunke, Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. tillsätt mer mjöl om det behövs spar annars resten till utbakningen. Täck medbakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Knåda degen igen, och dela sedan på den i 4a bitar.
Kavla den tunnt och ha i valfri fyllning (se nedan)
sen kan man antingen rulla ihop den till en rulle och skär sedan i ca 2 cm stora skivor, lägg i bullformar.
eller så viker man degen på mitten, dela i remsor, vrid varje remsa och vik ihop som en knut och lägg dom på bakplåtspapper.
låt dom sedan jäsa igen i 30 min under en handduk.
Pensla sedan med uppvispat ägg (ha i en skvätt vatten)
ha på pärlsocker eller mandel
grädda sedan på 250 grader i 8-10 min.
Tips, man kan använda torrjäst och det går även bra att använda blå jäst! kolla vad som finns i din butik. här brukar man få ta lite vad som finns! är inte en självklarhet att jäst finns i min lilla lokala butik!
jag brukar alltid sätta på ugnen en stund innan så att när jag har gjort klart bullarna och dom ska jäsa igen så kan jag sätta in plåtarna med bullarna på jäsning i underskåpet! då blir dom alltid perfekta och fint jästa.
tänk på att en deg som ska jäsas vill ha värme, så ställ bunken vid spisen, inte vid ett fönster!
Fyllningar:
Saftiga kanelbullar
130 gram smör (rumstempurerat)
2 dl socker
3 msk mald kanel
Blanda samman alla ingredienser och bred sedan ut på degen.
eller så kan man använda sig av flytande smör, då kan man hälla smör direkt på den utkavlade degen och pensla ut smöret jämnt. strö sedan på socker och kanel
Saftiga mandelmassa bullar
130 gram smör (flytande eller rumstempurerat)
150 gram mandelmassa
häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, riv sedan mandelmassa uppe på degen.
då mandelmassa gärna "klumpar sig" är det bäst att göra det direkt över degen.
Saftiga blåbärsbullar
100 gram smör (rumstempurerat eller flytande)
200 gram blåbär (fäska eller frysta)
häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, strö sedan på blåbären.
gör man blåbärsbullar är det lättare att rulla degen och göra runda bullar! gör man med frysta så blir det kladdigt! tänk på att använda nåt under så blåbärsfärgen inte fäster på bord eller liknande. använd bullformar!
Saftiga chokladbullar
100 gram smör
1/2 dl kakao
100 gram choklad
häll på och/eller bred ut smör på den utkavlade degen, strö på kako. ha på choklad knappar är lättast annars hacka chokladen innan du häller på den!
Tips, jag testar mig fram, man kan oxå kombinera alla dessa. jag brukar t.ex använda mig av mandelmassa när jag gör blåbärsbullar. men då minskar jag ingredienserna lite. jag har även haft mandelmassa i chokladbullarna och även kanel i både blåbärs bullarna och chokladbullarna!
var inte rädda för att testa olika varianter!

Recept: Tårta med citronfromage och apelsinkrokant fluff och "socker citrus"
I frökens tårta så gjorde jag en snabb variant då detta komms på kvällen innan, så det blev köpebottnar!
Tårtan är täckt med MMF och dekorerad med MMF och tyg blommor. spacklad med grädde
Marshmallow Fondant (MMF)
200g marshmallows
2msk vatten
ca 2 msk olja
500g florsocker
Smörj en skål med olja
Dela Marshmallowsen i mindre bitar. Mickra dom med två msk vatten tills de smält.
Smörj en större bunke med olja, sikta ner florsockret gör en grop i mitten och häll i de smälta marshmallowsen.
Kör smeten i en bakmaskin (läs tips nedan) låt vila minst en timme.
Förvaras i rumstemp.
TIPS: man måste inte använda en bakmaskin men det underlättar. annars kan man röra med en plast sked och knåda som en vanlig deg. tillsätt mer florsocker om degen är för klibbig. låt degen vila utan lock eller liknande. MMF kan sparas i sluten förpackning i ca 2 veckor. (om inte mer) istället för olja kan man använda kokosfett. MMF kan användas till att täcka tårtor och göra dekorationer. Pudra bordet med florsocker när du ska kavla ut den. man måste inte använda micro man kan göra den på spisen med. men inget jag rekomenderar! man måste konstant röra och ja... sanering av köket fick jag oxå göra efter det ;-) men det går!
Apelsinkrokant fluff
250 gram Marabou apelsinkrokant
4 dl grädde
Smält chokladen på låg värme tillsammans med 2 dl grädde. när chokladen är helt smält tillsätt då resten av grädden. låt allt smälta samman innan man ställer det till att svalna. Låt den stå i minst 2 timmar, men helst över natten!
Tips, man kan om man vill ha de snabbt smälta chokladen över vattenbad, vispa grädden hårt och vänd sedan ner chokladen i grädden. låt den vila och sätta sig i ca 30 min-1 timma. men då kommer man att få choklad bitar i fluffen!
Citron Fromage
4 blad gelantin
4 äggulor
100gr strösocker
1 st citron
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelantinet vispa sedan upp äggulorna tillsammans med sockret till en fluffig smet
Riv citron skal och kläm sedan ut saften från, Smält gelantinet i vattenbad och blanda sedan ihop citronsaften och gelantinet. häll sedan ner i äggblandningen vispa grädden och vänd sedan ner den i fromage smeten. låt stå svalt i minst 30 min.
"sockercitrus"
1 citron (rivet skal och saften)
1 apelsin (rivet skal och saften)
6 dl socker
6 dl vatten
Tag två kastruller, häll i 3 dl socker och 3 dl vatten i båda. låt det koka upp och låt det sedan svalna.
riv skalet på citronen och apelsinen, ha i apelsin skalet i den ena och citronen i den andra.
Låt koka upp och låt den sedan stå och svalna till "finger temp"
Låt koka upp ännu en gång, ta av från plattan och ha i apelsin saften i den med apelsin skalet och citron saften i den med citron skalet.
koka upp ännu en gång
låt det sedan svalna helt.
tag det sedan och "bre" det på anslaget (tårtbotten) på så sätt blir det lite mer saftig.
(jag hade citronen på citronfromage delen och apelsinen på krokant delen)

Lätt recept: Lolliecookies
Vi börjar med ett kul recept på underbart goda och roliga kakor. Dessa bakades i sommras när jag hjälpte till som avlastning åt 3 barn! plus att min lilla var med oxå, alla hjälpes åt och alla tyckte att det var jätte kul. dessutom är dom lätta att göra!
Kakorna jag pratar om är cookies!
Grundreceptet är lätt och sen kan man tillsätta nästan vad man vill!
Jag valde dessutom att göra dom lite roligare och mindre kladdiga att äta om man har småbarn! t.om mitt matvägrande barn gluffsade i sig hur många som helst!
Och namnet på dessa kakor?
Lolliecookies
Recept:
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
(grundrecept)
Rivet skal av en lime och en halv apelsin
200 gram mini smarties
Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. riv lime och apelsinskalet blanda ner i degen. rör sedan ner mini smarties.
Rulla in kakdegen i plastfolie till en jämnrulle (ca 5 cm i diameter) och frys den sedan i cirka 30 min. Tag av plastfoliet, Skiva degen sedan i 1 cm tjocka skivor. Tag sedan glasspinnar och tryck in tom till ca hälften, se till att inte trycka dom igenom kakan. grädda kakorna på bakplåtspapper i 200 grader, cirka 10 minuter.
Tips, glasspinnar finns i olika stl. jag köpte vanliga sånna som är på "billiga glasspinnar" dom hittade jag på panduro. typ 200 st för 30 kr! finns det inte mini smarties kan man använda vanliga och dela på. självklart kan man ha i vanlig choklad istället om man vill, men det är roligare med lite färg.
Håll koll på kakorna för det går fort sen är dom brända. pinnarna bör ha varit blötlagda i ca en timma innan dom stoppas in i kakorna.



Lätt Recept: Mörkchoklad och blåbärsmousse tårta
Mörkchoklad och blåbärsmousse tårta


Ingredienser:
Botten
200 gram marylandkakor
200 gram fullkorns digestivekex
130 gram smör
Kör kakorna i en mixer eller slå dom i en handduk så du får fina kaksmulor, smält smöret blanda ner det i kakblandningen, tryck ut smeten i en form med avtagbar kant, ställ sedan in den i ugnen i på 130 grader i 14 min
Låt sedan botten svalna helt innan du har i nån mousse!
Tips: man kan absolut ha en annan botten, men jag ville ha nåt som bröt av från all den mjuka smaken i moussen.
man kan ex. göra vanlig enkel kladdkaka eller annan mjuk kaka i botten! för denna botten blir hård, jag använder mig av en 24 cm form med avtagbara kanter!
Blåbärsmousse
350 gram blåbär (färska eller frysta)
2 dl grädde
2 gelantinblad
1 dl florsocker
Värm upp blåbären och mosa dom i kastrullen, blötlägg gelantinet, vispa grädden hårt! ta lite av blåbärsmoset (låt resten stå svalt) värm upp det tillsammans med gelantinet tills det smälter, rör sedan ner det i det kalla blåbärsmoset tillsammans med florsockret . Känn på blåbärsblandningen så den inte är varm, vänd sedan ner blåbären i grädden. plasta över och låt stå i kyla i minst 1 timma.
Tips, Man kan om man vill sila blåbären så man får en jämn och fin mousse. Men just när det gäller blåbär tycker jag att den smakar bättre om man inte silar den, för blåbärsbitarna stör inte! dock om man väljer att byta ut blåbären mot ex. hallon så bör man passara dom genom en sil!
Chokladmousse med bitar
250 gram mörkchoklad
50 gram ljuschoklad
6 dl grädde
3 äggulor
smält chokladen över ett vattenbad. eller smält den på lågvärme i kastrull under konstant omrörning.
Vispa grädden hårt, när chokladen har smält låt den svalna något så den inte är jätte varm för då "tillagas" äggen. Rör sedan ner ett ägg i taget.
Vänd ner choklad blandningen i grädden och låt den stå svalt i ca 30 min
Tips, tänk på att chokladblandningen stelnar när man har i äggen så det gäller att vara rätt snabb! jag väljer att ha i lite ljuschoklad när jag gör med mörkchoklad för att balansera det lite bättre. men det är absolut inte ett måste. när jag använder mig av choklad köper jag helst chokladknappar dom är inte jätte lätta att hitta men i välsorterade butiker finns dom! dom smälter bättre och mer jämnt än om man använder sig av ex. blockchoklad.
Ta chokladmousse och lägg det i en spritspåse, gör samma med blåbärsmoussen. (det gör inget om den inte är helt stelnad för det fixar sig sen i tårtan) spritsa ut chokladmousse runt kanten av formen, fyll sedan hålet som blir med all blåbärsmousse. spritsa sedan över med chokladmoussen och jämna till ytan platt. lägg lite tyck på men inte för mycket!
låt den sedan stå och stela i kylen i minst en timma, bäst blir de om den kan stå över natten, men plasta den då.
tag sedan en kniv och skär i kanterna runt tårtan och lossa sedan på kanten. var försiktig lossnar den inte lätt och om de ser ut som om tårtan sackar ihop eller spricker. stäng då kanten och skär runt om igen!
dekorera med bär eller annat kul! jag har gjort choklad mönster av mörk smältchoklad som jag har spritsat ut på overheadpapper! och så fanns det inte så många roliga frukter i butiken här så det fick bli pysalis och färska blåbär! samt socker boll gjord på smält socker som man sedan "trådar ut" på bakplåtspapper och sen formar innan den stelnat!
ta ut den ur kylen 15 min innan servering!

Nyheter
Jag hade tänkt vänta tillsdess att fotografen hade skickat bilderna som han tog. men det tar lite väl lång tid ;-)
missa inte heller moussetårtan jag sk försöka mig på till min egna födelsedag :-D den ska bli spännande för jag har aldrig gjort med bara mousse! sen kommer det senare i månaden recept på det som Linda och jag bjuder på på våran "50" års fest!
så håll utkik
Kram på er

Recept: Cookiemonster Cupcakes och hur man gör
Jag gav henne tipset om dessa små raringar som är lätta att göra och imponerar på barnen :-)
Dessutom så är dom både roliga och lätta att göra.


Ingredienser:
Grundrecept cupcakes
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 citron (rivet skal och juice)
1 lime (rivetskal och juice)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulvet
sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg socker och vaniljsocker poröst
smält smör och blanda ut det med mjölken så smöret svalnar. vispa sedan ner det i ägg blandningen.
Tillsätt det rivna citron & lime skalet
Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulvret och tillsätt det i smeten.
Ta saften av citronen och limen och blanda i.
Gräddas i ugnen tillsdess att dom är klara i mitten, testa med en sticka. tar ca 10-20 min beroende på storlek på muffinsen.
Tips Man kan ta bort citronen och limen och tillsätta tex. choklad nötter eller annat kul! detta är ett grundrecept så låt fantasin flöda.
Bounty fluff
3 st dubbel bounty
70 gram mörk choklad
4 dl grädde
dela chokladen och smält den i grädden på väldigt låg värme.
Låt smeten svala helt i minst 2 timmar, Vispa sedan upp fluffet till en fluffig smet.
Klart att använda
Tips: om du märker att den inte stelnar när du vispar, sluta! och låt den stå i kylen en stund till annars finns det en risk att den spricker! Alla fluff ska vara helt svala innan man vispar dom annars kommer dom inte att tjockna. om du ska göra flera stora så behöver du minst dubbla detta recept. detta recept räckte till 5 stora kakmonster och det blev lite över i skålen som jag hade på resten!
Hur gör man?
Låt själva muffinsen svalna helt innan du lägger på fluffet! annars kommer det att smälta och rinna av.
Jag använde ett dl mått som hjälp, fyll måttet, stryk över med en kniv och försök att skaka ut den halv runda bollen på muffinsen.
går det inte ta hjälp av kniven. forma till bollen med hjälp av kniven om det behövs.
häll på strössel eller liknande och stoppa in en halv liten cookie i som gör en mun!
ta runda godisar som tex. snöbollar eller fruktbollar.
om ni anväder samma som jag som är lite avlånga så går det bra att dela på godisen!
gör puppiller av lite smält choklad som du doppar en tandpetare i.
Klart!

Apelsin och choklad cheesecake
Satt hemma i förre veckan och städade igenom köket! När jag kom till kylen så ser jag att jag har handlat dubbelt upp med stor pack philadelphia ost! Och vad kan man hitta på för gott om man har en massa färskost hemma. ja ni, det finns en mängd godsaker och en massa roliga maträtter där den kan göra god nytta. men jag ville chansa och göra en cheesecake som jag inte gjort på flera år! Tanken var att det skulle bli en Choklad och basilika cheesecake så jag skuttade till affären för att handla resten av ingredienserna. Men basilika hyllan ekade tom, däremot fanns det fina apelsiner! så resultatet?
En choklad och apelsincheesecake som är min absoluta favorit!
Recept:
Ingredienser
200 gram marylandkakor
200 gram fullkorns digestivekex
130 gram smör
2,5 dl lätt kesella
400 gram mager philadelphia (eller annat märke på färskost)
1 dl strösocker
3 st ägg
250 gram mörkchoklad (70%)
2 st apelsiner
Värm ugnen till 175 grader, Undertiden mosa kakorna till smulor i en mixer.
smältsmör och rör ner i kaksmulorna.
Tryck ut blandningen i en rund form med avtagbara kanter, förgrädda sedan botten i ca 10 min. Låt botten svalna och sätt ner ugnen till 130 grader.
Vispa ihop socker, färskost och socker. blanda sedan ner ett ägg i taget i smeten.
riv skalet på 1 apelsin (vill du ha skal till garnering riv båda) häll ner skalet i smeten. smält chokladen tillsammans med juicen från båda apelsinerna. låt chokladblandningen svalna och vispa sedan ner det i färskostblandningen.
häll blandningen uppe på botten och ställ i ugnen i 40-50 min.
Låt stå och svalna och låt den sedan stå i kylen i minst 1 timma innan den serveras.
Tips: man kan absolut byta ut apelsinen mot nåt annat, eller till ingenting om man vill det :-)
man kan lägga i tex. blåbär, pekannötter eller annat gott i. Basilika som jag älskar tillsammans med choklad är en kombination som jag inte tror att alla har testat. men jag lovar att det är kanon gott!
ska man ha basilika i så tycker jag att man ska smälta mörk choklad -50 gram och blanda ner i smeten. smält sedan 100 gram vitchoklad som du har i fäska basilikablad i. vänd bara ner det snabbt i smeten så att det inte bladas ihop helt!
Kakan är inte helt fast när den tas ut ur ugnen så var inte orolig om den skvalpar lite! det ska sätta sig.
